Paavo Väyrynen kirjoittanut 16 kirjaa ja kaksi näytelmää "Urho ja oppipoika" (2016) ja "Mauno ja minä" (2017) - Tulevaisuudessa Suomen presidentti

Paavo Väyrynen kirjoittanut 16 kirjaa ja kaksi näytelmää "Urho ja oppipoika" (2016) ja "Mauno ja minä" (2017) - Tulevaisuudessa Suomen presidentti. Tapasimme tänään

28 августа 2017 года в Санкт-Петербурге финский политик, драматург, писатель, доцент, лектор, а также министр иностранных дел Финляндской республики в 1977-1981 годах, член Европарламента Пааво Вяюрюнен (Paavo Väyrynen) публичной лекцией начал предвыборную гонку. На президентских выборах 2018 года herra Paavo Väyrynen в пятый раз баллотируется на пост президента независимой Финляндии.


Большинство из приглашенных знали об этом из анонса лекции «Урхо Кекконен: 25 лет на посту президента Финляндии».

Автору 16 книг и двух пьес "Урхо и его подмастерье" (2016) об эпохе Урхо Кекконена и "Мауно и я" (2017) о политике Мауно Койвисто задавали вопросы. Но никто не высказал пожелания. А я скажу.

Дорогой Пааво! Никто не в курсе, что будет завтра. Но важно слушать фортуну, она порою стучится очень тихо. Сегодня в тесном кругу в здании Института Финляндии в Санкт-Петербурге мы принимали будущего президента Финляндии. Желаю вам большого успеха в президентской кампании, внимания, мудрости, благосклонности и поддержки избирателей. Если бы можно было голосовать прямо из России, мой голос в вашу поддержку. Ибо - скажу без обиняков - общаться с будущим финским президентом одно удовольствие. Общительный человек с потрясающей улыбкой и чувством юмора.

Euroopan parlamentin jäsen, VTT, dosentti Paavo Väyrysen esitelmä Suomen Pietarin instituutissa 28.8.2017 klo 18.

Presidenttien Urho Kekkonen ja Mauno Koivisto jälkimaineet eivät vastaa todellisuutta

Tasavallan presidenttinä Urho Kekkonen jatkoi J.K.Paasikiven ulkopoliittista linjaa. Suomen piti huolehtia siitä, ettei suurvaltanaapurimme tarvinnut pelätäturvallisuutensa olevan maamme kautta uhattuna. Tämä edellytti ennen muuta sitä, että Suomi pysyttäytyy puolueettomana, sotilaallisesti liitoutumattomanamaana.

Heti Urho Kekkosen presidenttikauden alusta alkaen Suomi lähti mukaan monenkeskiseen kansainväliseen yhteistyöhön liittymällä Yhdistyneisiin kansakuntiin ja Pohjoismaiden neuvostoon. Kahdenvälisiä suhteita länsimaihin ryhdyttiin aktiivisesti kehittämään.

1960-luvulla Suomesta tuli Euroopan vapaakauppaliiton EFTA:n liitännäisjäsen, ja 1970-luvun alussa maamme solmi vapaakauppasopimuksen Euroopan talousyhteisön EEC:n kanssa.

Urho Kekkosen presidenttikaudella Suomen itsenäisyys vahvistui. Hänen johdollaan syntyi Suomen puolueettomuuspolitiikka, joka sai kylmän sodan kaudella osakseen laajaa tunnustusta.

Kuinka on mahdollista, että kaikesta tästä huolimatta Suomen julkisessa keskustelussa Urho Kekkosen presidenttikaudesta puhutaan ”suomettumisen” aikana?

On totta, että 1970-luvulla Suomen poliittisessa elämässä tapahtui suomettumista, kun sekä poliittisessa elämässä että tiedonvälityksessä ryhdyttiin laajalti myötäilemään Neuvostoliiton näkemyksiä ja politiikkaa.

Suurin merkitys tässä oli sosialidemokraattien poliittisen linjan muuttumisella. Urho Kekkosen presidenttikauden ensimmäisellä vuosikymmenellä SDP johti ulkopoliittista oikeisto-oppositiota. Sen jälkeen kun puolue oli 1960-luvun puolivälissä ryhtynyt tukemaan Kekkosen linjaa, se alkoi 1970-luvulla pyrkiä siitä vasemmalta ohi. Aktiivisimpia olivat monet nuoret sosialidemokraatit.

Urho Kekkonen itse ja hänen lähipiirinsä puolustivat tiukasti Suomen itsenäisyyttä ja puolueettomuutta.

Virheellistä mielikuvaa Kekkosen kauden suomettuneisuudesta on vahvistanut se, että Mauno Koiviston presidenttikautta ryhdyttiin julkisuudessa tulkitsemaan sen vastakohdaksi, ”lännettymisen” kaudeksi.

Suomi ei kuitenkaan Koiviston presidenttikaudella ”lännettynyt”. Ulkopolitiikassa siirryttiin päinvastoin hieman ”vasemmalle”, lähemmäksi Neuvostoliiton linjaa.

”Lännettymisellä” monet tarkoittavat sitä, että Mauno Koiviston johdolla Suomi liittyi Euroopan unioniin.

Suomen EU-jäsenyyteen Mauno Koivisto suhtautui ristiriitaisesti. Hän ajoi Suomen liittymistä, mutta kaikesta päättäen ratkaisu oli hänelle vaikea. Eläkepäivillään Koivisto arvosteli jyrkästi EU:n kehitystä ja Suomen EU-politiikkaa.

Jälkikäteen, vuonna 1995 julkaisemissaan muistelmissa, Koivisto perusteli jäsenyyttä turvallisuuspolitiikalla.

Politiikan tutkijalle vuonna 2000 antamassaan haastattelussa Koivisto sanoi, että oli parempi kiinnittää Suomi vakaaseen Länsi- ja Keski-Euroopan maiden ryhmään, lähinnä Saksaan, kuin epävarmoihin Pohjoismaihin. Tuota kommenttia on vaikea ymmärtää, sillä jäsenyyden turvallisuuspoliittisena vaihtoehtona olivat aito itsenäisyys ja puolueettomuus.

Samana vuonna Mauno Koivisto julkaisi teoksen ”Venäjän idea”, jossa hän arvioi, että EU on kehittymässä kansallisvaltion – ei siis vain liittovaltion, vaan jopa yhtenäisvaltion – suuntaan. Suomen hän totesi rynnänneen kaikkein federalistisimpien jäsenmaiden joukkoon.

Toinen Koiviston suuri huolenaihe oli turvallisuus. Hän kirjoitti, että Suomi oli joutumassa ”Kaarle XII:n tielle”, kun käytämme liikaa sotilaallisia voimavaroja maan rajojen ulkopuolella. Koivisto arvosteli myös sitä, että suhteita Pohjoismaihin ja Venäjään laiminlyötiin.

Tasavallan presidenttinä Mauno Koivisto siis kaikessa olennaisessa jatkoi Urho Kekkosen ulkopoliittista linjaa. Poikkeamana tästä näen vain sen, että Koivisto ajoi nimenomaan turvallisuuspoliittisin perustein Suomen liittymistä Euroopan unioniin. Tässä riittää tutkijoille selvitettävää.


Comments